Rosacea effectief behandelen door huidspecialisten

rosacea behandelingen

Rosacea effectief behandelen door huidspecialisten

Rosacea: begrijpen, herkennen en effectief behandelen door huidspecialisten

 

Onze huid is de eerste barrière tegen de buitenwereld en is uitgerust om zich tegen allerhande aanvallen te beschermen bijvoorbeeld: microben, chemische of fysieke aanvallen, straling en vervuiling. Zoals alle weefsels blijft de huid ook alert door een basis niveau van actieve bescherming van het immuunsysteem of anti-inflammatoire reacties te handhaven. Indien cellen echter gestrest raken (bijvoorbeeld door UV-straling of bacteriële infectie) stijgt het ontstekingsniveau van de weefsels in een poging om schade te herstellen of het probleem te verhelpen. Als een inflammatie reactie voor het huid te extreem is, kunnen er symptomen van roodheid, zwelling en/of pijn ontstaan.

Een probleem van de huid

Rosacea is een aandoening waarbij er sprake is van chronische ontstekingsreacties in de wanden van de rosacea behandelingenoppervlakkige haarvaatjes en in de huid. De symptomen variëren van mild blozen, diffuse roodheid (erytheem), zichtbare haarvaten en bultjes tot extremere vormen hiervan. Vanwege deze symptomen wordt dit aandoening vaak verkeerd gediagnosticeerd als acné. Hoewel rosacea redelijk veel voorkomt, wordt de conditie nog steeds niet goed begrepen. In Europa heeft 1 op de 10 personen in meer of mindere mate last van deze aandoening. Rosacea kan niet genezen worden, maar het is zeker mogelijk om de symptomen te verbeteren zodat het voor de patiënt – naast het huidgevoel, ook geestelijk – dragelijker wordt.

 

Hoe ontstaat dit huidprobleem?

ontstekingen behandelenOp dit moment onderscheiden we verschillende subtypes van rosacea b.v. Erythematotelangiectatic (permanente roodheid) en papulopustulare (zichtbaar bultjes). Een aantal factoren kunnen de symptomen van rosacea verergeren. Verschillen in temperatuur, sporten, zonlicht, emotionele stress, angst en koude/wind zijn welbekende triggers. Er is ook voedsel wat een negatief effect heeft zoals alcohol, cafeïne, voedsel wat veel histamines bevat (rode wijn, oude kaas en varkensvlees) en pikant voedsel. Onafhankelijk van genetica en externe factoren lijkt het erop dat er sprake is van een disbalans van 2 systemen in de huid; i) het neurovasculaire system en ii) het imuunsysteem. Neurovasculaire onbalans lijkt bij te dragen aan uitzetting van de bloedvaten in het gezicht en verhoogt de toevoer van bloed tijdens bepaalde triggers. Er blijkt ook lekkage te zijn van het vasculaire systeem. De respons van het immuunsysteem lijkt ook van slag in dit aandoening. Door de chronische inflammatie lijkt het erop dat dit langdurige veranderingen veroorzaakt in het immuunsysteem. In mijn blog “Rosacea: Deel II” vertel ik meer over de  cellulair/moleculaire basis van rosacea.

Wat zijn er voor behandelmogelijkheiden

Het is van groot belang om niet alleen de rosacea symptomen te verlichten, maar ook de huidconditie te rosacea huidverouderingverbeteren zodat de huid in zijn geheel beter gaat functioneren, meer weerstand heeft en de versnelde huidveroudering wordt beperkt. Terweil behandelingen zoals microdermabrasie, chemical peelings en bepaalde ingrediënten kunnen een negatieve uitwerking hebben, vasculaire lasers en/of IPL behandelingen zijn uitstekende behandelingen voor rosacea. Bij diffuse roodheid (zonder zichtbare haarvaatjes) is het gebruik van IPL op een lage intensiteit een effectieve manier om de roodheid te verbeteren. Bij zichtbare haarvaatjes en/of bultjes kan beter gebruik gemaakt worden van Laser of IPL op een hogere intensiteit om de probleemveroorzakende haarvaatjes dicht te schroeien. Deze methode kan worden gecombineerd met rosacea behandelingen in het praktijk bij huidspecialisten.

 

Huidverzorging bij rosacea is belangrijk zodat ook de conditie van de huid wordt verbeterd en hierdoor uitdroging/droogte en versnelde veroudering van de huid worden tegen gegaan. Huidspecialisten moeten goed worden geschoold in het inzetten van de juiste praktijk behandelingen en huidverzorging bij de snel reagerende rosacea huid. Er moet vooral voorkomen worden dat de huid meer geïrriteerd raakt, met nog meer roodheid reageert zodat er juist meer inflammatie ontstaat. In “Rosacea: Deel II” vertel ik meer over de ingrediënten  de rosacea-specifiek ontstekingsremmend werken.

Over verschillende behandelmogelijkheden leest u hier.

Give a Reply

Maak een afspraak voor een vrijblijvend consult